Er zijn verschillende momenten in je leven, fijne en minder fijne, waarbij het goed is om stil te staan bij de (juridische) gevolgen van de keuzes die je dan wel of juist niet maakt. “Wij vinden het belangrijk om op dit soort momenten met je in gesprek te gaan. We willen jou graag informeren en je uitleggen wat de gevolgen zijn van een keuze die je maakt. Dat doen we zodat jij het beter kunt overzien en dan kunt bepalen wat je wilt.” Aan het woord zijn notaris Miranda van den Broek en kandidaat-notaris Saskia van Loon.
Een van die momenten is het sluiten van een nieuwe hypotheek omdat je gaat verbouwen of in verband met de hypotheekrente.
Als je alleen eigenaar bent van de woning, teken je meestal alleen de hypotheekakte.
Dat kan anders zijn als je een relatie hebt en een van jullie is eigenaar van de woning.
In praktijk zie je vaak dat de bank dan niet alleen de eigenaar van de woning de hypotheekakte laat tekenen, maar ook de partner. Eigenlijk is dat heel vreemd. De partner is geen eigenaar maar tekent wel voor de hele schuld en wordt dus benadeeld.
Soms geeft de bank dan aan dat de partner dan voor 1 procent eigenaar moet worden. Dat is echter geen correcte oplossing.
Je kunt dan overwegen om samen eigenaar te worden van de woning.
Wil je dan samen eigenaar worden van de woning dan moet je rekening houden met de overdrachtsbelasting van 2% over de halve waarde van de woning. En dan hebben we het niet over de WOZ-waarde maar de werkelijke waarde van de woning. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen.
Om te voorkomen dat er overdrachtsbelasting betaald moet worden, kun je mogelijk een geregistreerd partnerschap of huwelijk sluiten, waarbij je vooraf bij de notaris partnerschapsvoorwaarden of huwelijksvoorwaarden laat opstellen. In die voorwaarden kun je het huis gemeenschappelijk maken zonder overdrachtsbelasting. Je kunt dan ook samen de hypotheekakte tekenen.
Ben je al met elkaar gehuwd en heb je huwelijksvoorwaarden, en is één van jullie eigenaar van de woning, dan kun je besluiten de huwelijksvoorwaarden te wijzigen en het huis gemeenschappelijk maken.
Wil je een bepaald deel van de waarde van het huis niet met je partner delen dan kan dat ook meegenomen worden.
We helpen je graag om dit soort vragen op een rijtje te zetten met de daarbij behorendemogelijkheden. Een persoonlijk gesprek staat voorop.
De vragen die we in zo’n gesprek stellen hebben een doel; we vragen je natuurlijk niet zomaar het hemd van je lijf. Uiteindelijk is het van belang dat het advies helder is en vooral bij jou past en de situatie.
Voorop staat de menselijke maat voor onze cliënt.
Saskia van Loon
Miranda van den Broek Netwerk notarissen