Er zijn verschillende momenten in je leven, fijne en minder fijne, waarbij het goed is om stil te staan bij de (juridische) gevolgen van de keuzes die je dan wel of juist niet maakt.
Wat als er sprake is van dementie, hoe is dat geregeld? Hoe dat er in de praktijk uitziet, laat Miranda u zien in een voorbeeld.
‘Ik word gebeld door meneer en hij wil graag een gesprek samen met zijn vrouw bij mij op kantoor. Aldus geschiedt en ik haal ze uit de wachtkamer. Zij kijken heel bedrukt en al snel hoor ik waarom dat is. ‘In de familie van mijn vrouw komt dementie veel voor. Wat als mijn vrouw dement wordt, kan ik dan namens ons beiden tekenen? Hoe gaat het dan met de bankzaken? En moet ik dan een hoge bijdrage betalen als mijn vrouw in een verpleeghuis gaat wonen? Moeten we dan het huis gaan opeten? We hebben nu een AOW en een klein pensioen. De hypotheek op het huis is deels afgelost en we hebben nog wat spaargeld.
Het echtpaar vervolgt: ‘we hopen dat u ons kunt adviseren’.
Ik leg uit dat als een van hen wilsonbekwaam wordt (bijvoorbeeld dementie of een hersenbeschadiging als gevolg van een infarct) de ander niet bevoegd is het huis te verkopen of de bankzaken te regelen. Ook al is er een bankvolmacht, dan heeft de bank in de algemene voorwaarden opgenomen dat deze volmacht vervalt als er sprake is van wilsonbekwaamheid.
Het echtpaar is zeer verbaasd en geeft aan: ‘notaris, het kan toch niet zo zijn, dat we dan niets meer kunnen doen op financieel gebied.”
Ik leg uit dat de wet dan bepaalt dat er een bewind moet worden aangevraagd bij de Rechtbank. Uiteraard is dat ontzettend vervelend voor een echtgenoot om samen met de rechter de financiën te gaan regelen.
Een goede oplossing is een levenstestament. Ze geven eerst elkaar een volmacht en anders aan de kinderen of een vertrouwenspersoon om de bankzaken te beheren en mocht het nodig zijn de woning te verkopen.
Gelukkig hoeven ze het vermogen niet op te eten als één van hen in een verpleeghuis gaat wonen. Gaan ze samen in een verpleeghuis wonen of de langstlevende dan lopen ze het risico dat ze bijvoorbeeld het spaargeld of de overwaarde van de woning gaan opeten.
In een levenstestament kan dan worden opgenomen dat de kinderen de woning mogen verkopen en de opbrengst aan zichzelf mogen schenken. Uiteraard moeten de kinderen dan schenkbelasting betalen maar dat zal niet opwegen tegen het opeten van vermogen in een verpleeghuis.
Het echtpaar is opgelucht en ze vragen mij hen verder behulpzaam te zijn met het opstellen van een levenstestament.
Het is onze passie om mensen, zoals deze kinderen, met een goed advies verder te begeleiden, ondank de vervelende situatie waarin hun moeder terecht is gekomen. Door nu al zaken anders te regelen en te kijken welke alternatieven er waren, kon een hoop financiële ellende worden voorkomen.
Wij vinden het belangrijk in dat soort situaties oprecht naar mensen te luisteren, te horen wat er gezegd wordt en wat de wensen zijn. Alles begint met persoonlijk contact. Uiteindelijk is het van belang dat het advies helder is en vooral bij jou past en de situatie. Voorop staat de menselijke maat voor onze cliënt.