Levenstestament

Levenstestament

Zorg dat je zelf aan het roer blijft staan, ook als het even niet meer gaat. Een levenstestament regelt dat voor je. Je legt nu vast wat er met jouw bezit gebeurt, hoe je uitvaart eruit moet zien en wie de zorg voor de kinderen overneemt als jij dat zelf niet meer kan. Slim geregeld, toch? Zeker als je nagaat dat je na je 18e alles zelf doet: van een huis kopen tot belastingaangifte.

Maar wat als het misgaat? Als je ziek wordt, niet meer bij kennis bent, of je geheugen je in de steek laat? Zonder regeling kun je niks meer bepalen. En nee, je partner of familie mag niet zomaar jouw zaken waarnemen. Als je dit niet hebt vastgelegd, wijst de kantonrechter iemand aan als bewindvoerder – vaak een familielid. Die persoon moet dan elk jaar uitleg geven aan de rechter, en voor belangrijke beslissingen is zelfs toestemming nodig. Gedoe, dus.

Voorkom dat met een levenstestament. Dat maak je bij de notaris. Hierin bepaal je wie jouw financiële en medische zaken regelt als je dat zelf niet meer kan. Je kunt kiezen of die persoon meteen aan de slag mag, of pas als een dokter zegt dat het nodig is. En mocht jouw eerste keuze het niet meer kunnen, dan kun je een reservepersoon aanwijzen.

Je kunt er ook specifieke wensen in kwijt, bijvoorbeeld over medische behandelingen of instructies voor je bedrijf. Maar bespreek het goed, want eenmaal vastgelegd, staat het zwart op wit.

En wil je niet alles uit handen geven? Je kunt de volmacht beperken, zodat jij de controle houdt. Met een levenstestament ben jij de baas over je eigen leven, ook als je zelf niet meer kunt beslissen.

Benieuwd naar hoe dit voor jou kan werken?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Contact

Meer informatie en het laatste nieuws
vind je bij Netwerk Notarissen: