Liefde maakt blind

Er zijn verschillende momenten in je leven, fijne en minder fijne, waarbij het goed is om stil te staan bij de (juridische) gevolgen van de keuzes die je dan wel of juist niet maakt.

Een van die fijne momenten is een nieuwe relatie.
Waar je dan bij stil moet staan laat Miranda u in een voorbeeld zien.

‘Ik word gebeld door een client die samen met zijn nieuwe liefde een huis gaat kopen. Hij vertelt dat ze het zo’n gedoe vinden om een samenlevingscontract en testamenten te laten opstellen. Ze hebben ervoor gekozen een geregistreerd partnerschap te sluiten bij de gemeente. In de wet zijn toch ook al huwelijks/partnerschapsvoorwaarden opgenomen, vraagt hij.”

Gelukkig hebben ze nog geen afspraak ingepland bij de gemeente.

Ik nodig hem en zijn partner uit om op gesprek te komen.
Aldus geschiedt en ik haal ze beiden uit de wachtkamer.

Verliefd als ze zijn, gaan ze stralend aan tafel zitten.

“We hebben samen een huis gekocht. Het koopcontract is al getekend. We willen graag dat u de eigendomsoverdracht regelt zodat we straks ook de sleutel krijgen. Verder hebben we ieder eigen geld en willen we een hypotheek sluiten. We gaan ook een geregistreerd partnerschap sluiten, dat scheelt weer in de kosten. Ook zegt de vrouw:  “ik heb een eigen bedrijf maar op grond van de wet blijft dat toch van mij? Dus hoef ik niets extra’s te regelen.”

Aan hen leg ik het volgende uit:

Als je een geregistreerd partnerschap sluit, dan is in de wet bepaald dat er sprake is van een beperkte gemeenschap van goederen. Dat houdt in dat al hetgeen jullie privé hebben voor de ‘trouwdag’ privé blijft. Al hetgeen erbij komt vanaf de ‘trouwdag’, is van jullie samen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is.

Zie het volgende voorbeeld:

Kees en Marie sluiten een geregistreerd partnerschap op 1 maart 2024, dus hebben ze vanaf die ‘trouwdag” een beperkte gemeenschap van goederen. Kees heeft op dat moment geen spaargeld en Marie heeft € 25.000 spaargeld. Op 1 augustus 2024 worden ze samen eigenaar van de woning.
Kees heeft op dat moment nog steeds geen spaargeld. Marie heeft flink gespaard en inmiddels staat er € 50.000 op haar spaarrekening. Van dit bedrag is € 25.000 privé vermogen en € 25.000 is gemeenschappelijk vermogen. Wat ze dus gespaard heeft vanaf 1 maart is van hun beiden.

Voor de aankoop van het huis wordt € 25.000 spaargeld gebruikt. Is dat die 25.000 euro spaargeld die van Kees en Marie samen was? Of is dat de 25.000 euro die Marie al had vóór het geregistreerd partnerschap? In het eerste geval is de € 25.000 die nog over is op de spaarrekening privé vermogen van Marie. In het tweede geval is die € 25.000 op de spaarrekening gemeenschappelijk vermogen en heeft Marie een vergoedingsrecht voor het geld wat in het huis zit. Als hier geen duidelijke afspraken over worden gemaakt in de partnerschapsvoorwaarden, weten ze niet waar ze aan toe zijn bij een scheiding.

Verder leg ik uit dat de man een claimrecht heeft op een deel van de waarde van het bedrijf van de vrouw.

“Dat is gek”, zegt de vrouw.
“Ik had het bedrijf toch al en dat is privé gebleven”.
Toch zit er een addertje in de wet, leg ik uit. De partner krijgt een deel van de waarde van het bedrijf bij scheiding.

Gelukkig is dit verliefde stel op tijd op gesprek gekomen, zodat een en ander nog op tijd geregeld kan worden. In praktijk gebeurt dat wel eens anders en willen stellen dit niet regelen omdat ze van mening zijn dat ze nooit uit elkaar gaan en dat het wel los loopt. Liefde maakt dan inderdaad blind.

Het is onze passie om mensen, zoals deze partners, met een goed advies verder te begeleiden. Door nu al zaken anders te regelen en te kijken welke alternatieven er zijn, kan een hoop ellende worden voorkomen. Voorop staat de menselijke maat voor onze cliënt.

Miranda van den Broek Netwerk notarissen

Schootense Dreef 23B

5708 HZ Helmond
T: 0492 52 24 31

notaris@notarisvandenbroek.nl