De menselijke maat. Opeten van vermogen in de zorg

Er zijn verschillende momenten in je leven, fijne en minder fijne, waarbij het goed is om stil te staan bij de (juridische) gevolgen van de keuzes die je dan wel of juist niet maakt. “Wij vinden het belangrijk om op dit soort momenten met je in gesprek te gaan. We willen jou graag informeren en je uitleggen wat de gevolgen zijn van een keuze die je maakt. Dat doen we zodat jij het beter kunt overzien en dan kunt bepalen wat je wilt.” Aan het woord zijn notaris Miranda van den Broek en kandidaat-notaris Saskia van Loon.

Een van die momenten is bij opname in een verpleegtehuis en de eigen bijdrage. Hoe dat er in de praktijk uitziet, laat Miranda u zien in een voorbeeld.

‘Ik word gebeld door een bezorgde zoon en hij wil graag een gesprek samen met zijn zus bij mij op kantoor. Aldus geschiedt en ik haal ze uit de wachtkamer. Zij kijken heel bedrukt en al snel hoor ik waarom dat is. ‘Onze moeder is opgenomen in een verpleegtehuis. Zij heeft alzheimer en kan thuis niet meer wonen, vertellen ze verdrietig. Hoe moet het nu verder, we maken ons grote zorgen want we hebben gehoord dat bij opname in een verpleegtehuis moeder een deel van het vermogen moet opeten’, zeggen de kinderen vertwijfeld. ‘Ze heeft niet veel spaargeld, maar wel veel overwaarde in het huis. Hoe zit dat nu met de eigen bijdrage? We hebben al een brief gehad van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) en daar zijn we behoorlijk van geschrokken. We hebben gehoord dat zij maar € 51.000,00 op haar bankrekening mag hebben. Als het huis wordt verkocht, wordt er ruim € 150.000,00 op haar rekening gestort. Dat zou betekenen dat een deel naar het verpleegtehuis gaat. Verder heeft ze alleen AOW en een klein pensioen van vader’.

De kinderen vervolgen: ‘Ik hoop dat u ons kunt adviseren’.

Ik stel voor dat ik meteen inzage doe bij het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR) en nakijk of er misschien een volmacht of levenstestament door moeder is getekend toen ze nog helder was. Meteen na de inzage krijg ik de uitkomst en blijkt dat moeder een levenstestament heeft gemaakt bij een collega-notaris. Ik neem met de notaris contact op en hij mailt een kopie van akte. Gelukkig is in het levenstestament opgenomen dat de kinderen een volmacht krijgen om het huis te verkopen en bevoegd zijn om de opbrengst namens moeder aan zichzelf te schenken. Ook is opgenomen dat moeder van dat geld € 51.000,00 wil houden. Dat is ook het bedrag dat ze mag hebben in een verpleegtehuis zonder risico van opeten.

De kinderen zijn ontzettend opgelucht en vragen mij om ze daarnaast behulpzaam te zijn met de verkoop van de woning en de overige administratie van moeder.

Het is onze passie om mensen, zoals deze kinderen, met een goed advies verder te begeleiden, ondanks de vervelende situatie waarin hun moeder terecht is gekomen. Door nu al zaken anders te regelen en te kijken welke alternatieven er waren, kon een hoop financiële ellende worden voorkomen. Dat nu al vaststond dat moeder niet meer zal herstellen en haar kinderen niet meer herkent was al verdrietig genoeg.

Wij vinden het belangrijk in dat soort situaties oprecht naar mensen te luisteren, te horen wat er gezegd wordt en wat de wensen zijn. Alles begint met persoonlijk contact. Uiteindelijk is het van belang dat het advies helder is en vooral bij jou past en de situatie. Voorop staat de menselijke maat voor onze cliënt.

Miranda van en Broek
Netwerk Notarissen