Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Samenwonen is helemaal van nu; trouwen kan altijd nog of misschien wel nooit. Maar wist je dat er wettelijk bijna niks geregeld is voor stelletjes die niet trouwen of een geregistreerd partnerschap hebben? Juist daarom is een samenlevingscontract geen overbodige luxe. Het is niet alleen handig tijdens je relatie, maar het biedt ook een vangnet als jullie uit elkaar gaan of als een van beiden overlijdt.

In zo’n contract leg je belangrijke zaken vast: wie betaalt welke rekeningen, wat is van jullie samen en welke spullen wil je echt voor jezelf houden? Want als het op delen aankomt bij een break-up, dan wil je niet jouw privé-dingetjes kwijtraken, toch?

Een samenlevingscontract is ook cruciaal voor je pensioen. Het wijst jouw partner aan als de ontvanger van (een deel van) jouw pensioen mocht je er niet meer zijn. Maar, je moet dit wel even melden bij je pensioenfonds, inclusief een verklaring van de notaris.

En ja, door zo’n contract ben je fiscaal elkaars partner. Dat kan in sommige gevallen schelen in de belasting, maar check dit goed vooraf, zodat je niet ineens toeslagen misloopt.

Als jullie er niet meer zijn, kan in het samenlevingscontract staan dat jullie gemeenschappelijke spullen naar de overgebleven partner gaan. Maar let op: je bent niet automatisch elkaars erfgenaam. Daar heb je een testament voor nodig. En ja, met de juiste voorwaarden erven jullie net zo voordelig als getrouwde stellen.

Gaan jullie uit elkaar? Dan kunnen jullie in alle rust de inboedel en andere gezamenlijke spullen verdelen. Kinderen in het spel? Dan stellen jullie een ouderschapsplan op.

Klinkt dit allemaal als iets waar je meer over wilt weten?

Kom dan gerust vrijblijvend met ons contact op.

Contact

Meer informatie en het laatste nieuws
vind je bij Netwerk Notarissen: