Testament
Testament
Als je het aan het toeval overlaat, dan bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn: je partner, kinderen of andere familieleden krijgen dan jouw nalatenschap. Maar misschien wil je het wel anders geregeld hebben, met een testament kun je dat regelen.
In een testament bepaal jij wie wat krijgt van je spullen en geld als je er niet meer bent. Ook kan in een testament rekening worden gehouden met de erfbelasting.
Er zijn genoeg redenen om een testament te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- De voogdij: je regelt wie voor je kinderen zorgt als jij er niet meer bent. Dit kon vroeger alleen via een testament, maar nu kan het ook gratis met een digitale aanmelding bij het gezagsregister.
- Een bewind: zo voorkom je dat je kinderen hun erfenis op hun 18de in één keer erdoorheen jagen.
- Een privéclausule: wat je kinderen erven blijft van hen alleen, zelfs als ze gaan scheiden.
- Besparen op erfbelasting.
- Het wettelijk erfrecht aan je laars lappen, zoals een kind (deels) onterven.
Stel, je bent getrouwd zonder kinderen en je wilt niet dat jouw deel van de erfenis naar de familie van je partner gaat als jullie kort na elkaar overlijden, dan moet je echt een testament maken.
Ook als samenwoners die van elkaar willen erven, ontkom je niet aan een testament om te voorkomen dat jouw deel je familie gaat in plaats van je partner
Voor ondernemers is een testament helemaal cruciaal, want je wilt natuurlijk dat je levenswerk goed voortgezet wordt, ook als je er zelf niet meer bent.
Enne, heb je al een testament? Dan is het slim om die nog eens na te lopen, want regels veranderen en misschien jouw wensen ook. Zo voorkom je dat je erfgenamen straks te veel belasting betalen.
Nieuwsgierig geworden of wil je meer weten?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.Â
Meer informatie en het laatste nieuws
vind je bij Netwerk Notarissen: