Verdeling wonen

Verdeling wonen

Besluiten jij en je partner uit elkaar te gaan, dan moeten de gezamenlijke bezittingen verdeeld worden. Heb je samen een huis, dan moet bij de verdeling van het huis een notariële actie worden gemaakt. Via een akte van verdeling krijgt een van jullie de woning, inclusief de hypotheek en eventuele over- of onderwaarde. Pas na inschrijving bij het Kadaster is de verdeling officieel.

Let wel, het huis en de bijbehorende hypotheekschuld moeten uitdrukkelijk in de akte van verdeling opgenomen worden, enkel een vermelding in het echtscheidingsconvenant volstaat niet.

Bij de overname van de hypotheek zijn er twee opties: ofwel stemt de bank in met het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner, of de blijvende partner lost de hypotheek af en sluit een nieuwe af. De bank beoordeelt in beide gevallen of de blijvende partner de lasten kan dragen.

Een akte van verdeling is niet nodig als er huwelijkse voorwaarden zijn en als het huis al van één partner was. Dit geldt ook voor samenwoners die niet beide eigenaar waren.

We nemen het hele proces uit handen en houden je continu op de hoogte.

Heb je vragen?

Schroom niet en neem contact met ons op.

Contact

Meer informatie en het laatste nieuws
vind je bij Netwerk Notarissen: