De menselijke maat. Een eigen woning.

Er zijn verschillende momenten in je leven, fijne en minder fijne, waarbij het goed is om stil te staan bij de (juridische) gevolgen van de keuzes die je dan wel of juist niet maakt. “Wij vinden het belangrijk om op dit soort momenten met je in gesprek te gaan. We willen jou graag informeren en je uitleggen wat de gevolgen zijn van een keuze die je maakt. Dat doen we zodat jij het beter kunt overzien en dan kunt bepalen wat je wilt.” Aan het woord zijn notaris Miranda van den Broek en kandidaat-notaris Saskia van Loon.

De toegevoegde waarde die wij als kantoor leveren, is dat je als het ware het gevoel hebt dat we deel uitmaken van jouw zorgen. Dat je kunt zeggen wat er écht speelt, zodat we daarover met je mee kunnen denken. De persoonlijke vertrouwensband die wij opbouwen met onze cliënten is daarin van groot belang. Juist op belangrijke momenten in je leven zijn wij er voor jou.

Een van die momenten is het kopen van een nieuwe woning of gaan samenwonen in een bestaande woning.

Ga je met je partner een huis kopen of ga je bij jouw partner wonen?

Als je samen een huis koopt en een van jullie stopt eigen geld in de woning, dan is het belangrijk om na te denken wat er gebeurt met dat geld en of dat geld van jou of de partner blijft.

Ga je bij je partner wonen in het huis van de partner? Stel je besluit de woning naar julie smaak te gaan verbouwen en jij betaalt een deel van de verbouwing terwijl je geen eigenaarbent van de woning. Blijft dat geld van jou of raak je dat kwijt?

Belangrijk is dat de rechter veelal bepaalt dat als je niets vastlegt jouw recht op dat geld kan verjaren, anders gezegd; je krijgt dat geld niet terug ingeval je uit elkaar gaat.

Wat te doen?

De verhouding tussen jou en jouw partner kun je bijvoorbeeld regelen in een samenlevingscontract of huwelijksvoorwaarden.

Hierin leg je vast hoe het financieel tussen jullie loopt, wat van jullie samen en wat van jullie privé is. Waar je ook tegen aan kunt lopen, is dat een van jullie komt te overlijden. Wie krijgt dan het geld dat je in de woning hebt gestopt?

We helpen je graag om dit soort vragen op een rijtje te zetten met de daarbij behorendemogelijkheden. Wij vinden het belangrijk dat er niet alleen naar jou en jouw partner wordt geluisterd, maar ook echt gehoord wordt wat jullie zeggen en wat jullie wensen zijn. Alles begint met persoonlijk contact. De vragen die we in zo’n gesprek stellen hebben een doel; we vragen je natuurlijk niet zomaar het hemd van je lijf. Uiteindelijk is het van belang dat het advies helder is en vooral bij jou past en de situatie.

Voorop staat de menselijke maat voor onze cliënt.

Saskia van Loon

Miranda van den Broek Netwerk notarissen